Rick Falkvinge: Η ομιλία μου στους Πειρατές της Ευρώπης

Από την ίδρυση PPEU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 21 Μαρτίου του 2014

Rick Falkvinge: Η ομιλία μου στους Πειρατές της Ευρώπης

(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: INFOPOLICY, «My Address To The European Pirates«, απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Rick Falkvinge, από τον ίδιο)

Αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο (21~23 Μαρτίου 2014), εκατοντάδες πειρατές από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να παραβρεθούν στην επίσημη ίδρυση του Κόμματος Πειρατών Ευρώπης (European Pirate Party, PPEU). Ήταν μια καταπληκτική μάζωξη από αποφασισμένους ακτιβιστές, πολλοί από αυτούς ενθουσιασμένοι και απολύτως ηλεκτρισμένοι από την συνειδητοποίηση της μεγάλης κλίμακας του πειρατικού κινήματος, βλέποντας τους 400 δυναμικούς ακτιβιστές της Ευρώπης να έχουν συγκεντρωθεί για την περίσταση. Σε αυτό το κοινό είχα την τιμή να απευθύνω μια από τις κεντρικές εναρκτήριες ομιλίες:

#PPEU Conference Keynote

YouTube βίντεο, διάρκεια 00:49:15

Η ομιλία του Rick Falkvinge αρχίζει​ στο 00:31:00 (μέχρι και το 00:45:00)

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=lRgILciI6Gc

Το κείμενο της ομιλίας μου:
Σημείωση: η ακριβής σειρά των λέξεων τις ομιλίας μου έχει ελαφρώς τροποποιηθεί για να βοηθήσει στην ευκολότερη ανάγνωση.

Amelia Andersdotter: Απόψε, έχουμε την τιμή να καλωσορίσουμε έναν πολύ ιδιαίτερο κεντρικό ομιλητή. Ήταν ο ιδρυτής του Κόμματος Πειρατών Σουηδίας (PPSE) το 2006, μια αντίδραση στις αλλαγές στην σουηδική νομοθεσία που επέφερε η ίδια οδηγία που η Julia Reda [η προηγούμενη ομιλήτρια] ζήτησε από εμάς να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτήν την νομοθεσία τα επόμενα πέντε έτη. Από το 2006 ο ομιλητής μας, έχει καταφέρει όχι μόνο την διαμόρφωση ενός πολιτικού κόμματος στη Σουηδία, αλλά και να μας φέρει όλους μαζί εδώ σήμερα. Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Rick Falkvinge.

Rick Falkvinge: Σας ευχαριστώ πολύ, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Andersdotter, ευχαριστώ όλο το προσωπικό, καθώς και όλους τους εθελοντές, που βοήθησαν να γίνει αυτό εδώ δυνατό.

Θα ήθελα να φανταστώ ότι πολλοί από εμάς μιλούν σχεδόν καθημερινά για τακτικές λειτουργικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς θα πάμε για να αλλάξουμε τον κόσμο. Είναι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, ούτως ή άλλως: Είμαστε εδώ για να αλλάξουμε ολόκληρο τον κόσμο προς το καλύτερο. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Έτσι, αντί να μιλάμε για τις επιχειρησιακές λεπτομέρειες, έχοντας τόσους πολλούς διακεκριμένους ανθρώπους σήμερα εδώ, δράττομαι της ευκαιρίας να υπενθυμίσω σε όλους μας πόσο μεγάλος είναι ο στόχος μας και ποιες είναι οι ευκαιρίες μας.

Ο τίτλος αυτού του συνεδρίου είναι η “Διακυβέρνηση του Διαδικτύου” (Internet Governance). Μπορείτε να δείτε πολλά συνέδρια που ονομάζονται έτσι, “Η Διακυβέρνηση του Διαδικτύου”, αυτές τις μέρες. Το πρόβλημα είναι, ότι αυτός ο τίτλος είναι μια απόλυτη αντίφαση ως όρος. Ο όρος αυτός, «Διακυβέρνηση του Διαδικτύου” δεν είναι ένας όρος στο διαδίκτυο. Κανείς στο διαδίκτυο, δεν μιλάει για την “Διακυβέρνηση του Διαδικτύου”. Πρόκειται για έναν κυβερνητικό όρο, για έναν εταιρικό όρο. Και υπάρχουν λόγοι γι’ αυτό.

Το 2003, δύο συγγραφείς που ονομάζονται Searls και Weinberger έγραψαν ένα σύντομο δοκίμιο με τον τίτλο “World of Ends” (σε ελεύθερη μετάφραση: Ένας τελειωμένος κόσμος). Πόσοι εδώ μέσα το έχουν διαβάσει -ας δούμε χέρια; «World of Ends”. Λίγα, διάσπαρτα χέρια. Αυτοί που δεν το έχουν διαβάσει, παρακαλώ βρείτε λίγο χρόνο και διαβάστε το, σήμερα κιόλας. Το “World of Ends”, είναι ένα πολύ σύντομο ανάγνωσμα. Μιλάνε εκεί για το τι είναι το διαδίκτυο και πώς να σταματήσει να νομίζει ότι είναι κάτι άλλο και περιγράφουν λεπτομερώς το πώς μερικοί παράγοντες της κοινωνίας πάσχουν από το Σύνδρομο του Επαναληπτικού Λάθους (Repetitive Mistake Syndrome). Αυτό ήταν το 2003, και τότε ονόμασαν έξι συγκεκριμένες βιομηχανίες που, όπως και οι κραυγαλέα ηλίθιοι, συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά και ξανά. Οι εν λόγω έξι κατονομαζόμενες βιομηχανίες, το 2003, ήταν:

  • Οι Εκδοτικές Εφημερίδων
  • Οι Ραδιοτηλεοπτικές Εταιρίες (Broadcasting)
  • Η Καλωδιακή Τηλεόραση
  • Η Μουσική Βιομηχανία
  • Η Κινηματογραφική Βιομηχανία
  • Η Τηλεφωνική Βιομηχανία

Τίποτα δεν έχει αλλάξει την τελευταία δεκαετία. Αυτοί οι άνθρωποι συνεχίζουν να κάνουν τα ίδια λάθη ξανά και ξανά -και ο λόγος για αυτό είναι ότι, υπάρχει μια θεμελιώδης αποσύνδεση για το πώς βλέπουν τον κόσμο σε σχέση με το πώς η γενιά τους βλέπει τον κόσμο. (Θα παρατηρήσετε ότι αυτές οι έξι βιομηχανίες μπορούν γενικά να ταξινομηθούν σε μια βιομηχανία πνευματικών δικαιωμάτων και σε wannabe φύλακες –με την τηλεπικοινωνιακή βιομηχανία και την καλωδιακή τηλεόραση σε αυτή την δεύτερη κατηγορία).

Υπάρχει αυτή η έννοια της άνευ αδειοδότησης καινοτομίας (concept of permissionless innovation), μιας άνευ αδειοδότησης καινοτομίας που αυτά τα εταιρικά μεγαθήρια απλά δεν κατανοούν, δεν μπορούν να την χωρέσουν στο κεφάλι τους. Στο μυαλό τους, η καινοτομία λαμβάνει χώρα σε ένα πεδίο, λίγο σαν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που αναπτύσσει η Google. Έχετε αυτόν τον τεράστιο εταιρικό γίγαντα που έχει ως στόχο να χτίσει κάτι νέο. Έτσι λοιπόν, πάνε στους νομοθέτες και λένε ότι χρειάζονται τις τάδε νέες ρυθμίσεις (νομοθεσία) για να χτίσουν αυτό το φανταστικό νέο πράγμα και στη συνέχεια πάνε στις τράπεζες και στα VCs (Venture Capital) για να αντλήσουν κεφάλαια για αυτό το νέο πράγμα που όλοι στην ελίτ της κοινωνίας θέλουν να το κατασκευάσουν. Αυτή είναι η άποψή τους για τον κόσμο, έτσι είναι το πώς λειτουργεί η καινοτομία στη νοοτροπία τους. Κάθε κομμάτι καινοτομίας απαιτεί ρύθμιση, χρηματοδότηση και επιχειρηματικούς φορείς. Διαφορετικά, δεν μπορεί να λειτουργήσει, δεν μπορεί να συμβεί, δεν έχει θέση στην κοινωνία.

Στη συνέχεια, συνέβη το διαδίκτυο και οι εν λόγω φορείς έμειναν να στέκονται και να το κοιτάζουν εντελώς εμβρόντητοι και να εξακολουθούν να προσπαθούν να κάνουν ότι κάνουν πάντα και συνεχίζουν να αναρωτιούνται γιατί δεν λειτουργεί πλέον. Αυτό όμως δεν θα τους σταματήσει από το να συνεχίζουν να προσπαθούν.
Όμως, το διαδίκτυο δεν είναι μια εταιρεία. Το διαδίκτυο δεν είναι ένας τομέας. Το διαδίκτυο δεν είναι μια νομική οντότητα. Το διαδίκτυο είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από όλα αυτά. Πρόκειται για μια συμφωνία. Είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων σε αυτό το δωμάτιο και αρκετών ακόμα δισεκατομμυρίων άλλων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Και είναι μια πολύ απλή συμφωνία. Στον πυρήνα της, η συμφωνία αυτή είναι, περίπου, τρία πράγματα:

  • Ο ευκολότερος τρόπος για να πάει ένα μήνυμα από το σημείο Α στο σημείο Β
  • Η ιδέα ότι ο καθένας σε αυτή τη συμφωνία διαβιβάζει αυτά τα μηνύματα με βάση την καλύτερη δυνατή προσπάθεια
  • Η αρχή ότι το κάθε μήνυμα και ο κάθε συμμετέχων στο δίκτυο είναι ίσοι

Για αυτήν την συμφωνία δεν κάνει καμία διαφορά, καθόλου όμως, αν ένα από τα μηνύματά προέρχεται από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή από έναν κόμβο κάπου στη Νιγηρία. Και αυτό είναι ένα από τα όμορφα πράγματα σε όλο αυτό. Και εδώ είναι που η παρεξήγηση μπαίνει στο παιχνίδι. Οι κυβερνήσεις έχουν αυτήν την ιδέα για τον εαυτό τους, αυτήν την αυτο-φανταζόμενη εικόνα… ορίζουν τους εαυτούς τους από το τι ρυθμίζουν. Οι εταιρείες ορίζουν τους εαυτούς τους και τη δύναμή τους, από το τι κατέχουν. Έτσι, όπως οι κυβερνήσεις θέλουν να ρυθμίσουν το διαδίκτυο επειδή είναι όμορφο και χρήσιμο, οι εταιρείες θέλουν να κατέχουν το διαδίκτυο. Αλλά δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, έτσι δεν είναι;

Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε τους wannabe φύλακες, ιδίως του τομέα των τηλεπικοινωνιών, να προσπαθούν να το καπακώσουν. Προσπαθώντας να αποτρέψουν αυτό το χρήσιμο πράγμα, αυτήν την όμορφη συμφωνία που έχουμε. Είναι σαν να στέκονται στην μέση και να μας λένε, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί σας γιατί απλά αυτό δεν μας αρέσει. Αυτή είναι μια πραγματική απειλή σήμερα. Είμαι σίγουρος ότι θα το παρακάμψουμε, αργά ή γρήγορα, αλλά ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας εδώ. Οι κυβερνήσεις απειλούν το διαδίκτυο για τον ίδιο ακριβώς λόγο -εάν και δεν μπορούν να το ρυθμίσουν τελικά, θα προσπαθήσουν έτσι κι αλλιώς και θα εφαρμόσουν όση βία χρειάζεται, και θα παραδειγματίσουν ανθρώπους και ανθρώπους μέχρι να καταφέρουν να ρυθμίσουν αυτό το πράγμα. Διότι αυτό είναι που κάνουν. Οι νομοθέτες κάνουν νόμους -αυτό είναι που κάνουν.

Αλλά υπάρχουν μερικές καλές δυνάμεις που κατανοούν όλο αυτό σε εννοιολογικό επίπεδο και όλα όσα φέρνει μαζί του πάνω στο τραπέζι. Υπάρχουν μερικές καλές δυνάμεις που κατανοούν ότι το διαδίκτυο δεν είναι κατασκευασμένο για να… διέπεται (να ρυθμίζεται). [Χειροκροτήματα]. Το διαδίκτυο δεν χτίστηκε για να μπορεί να ελεγχθεί και δεν χτίστηκε για να ανήκει. Το διαδίκτυο έχει κατασκευαστεί για να συνδέει τους ανθρώπους και αυτό φέρνει πολλές όμορφες δυνατότητες.

Οι καλές δυνάμεις που κατανοούν όλο αυτό είναι λίγες και απομακρυσμένες μεταξύ τους, μέχρι στιγμής, και η καλύτερη ελπίδα για την ανθρωπότητα σε αυτό το χρονικό σημείο βρίσκεται μέσα σε αυτή την αίθουσα, γιατί αυτό σήμερα εδώ δεν είναι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θέλω πραγματικά να το τονίσω αυτό. Όταν μιλάμε για την ίδρυση ενός οργανισμού για την ΕΕ, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ΕΕ είναι η μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη. Όποιοι και αν είναι οι κανόνες στην Ευρώπη, οι άλλοι θα ακολουθήσουν -είτε επειδή τα βλέπουν ως καλά παραδείγματα για να τα ακολουθήσουν ή στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή δεν έχουν καμία άλλη επιλογή. Όταν πρόκειται για την χαλάρωση των περιορισμών [της ελευθερίας του λόγου] -κάθε περιορισμός που η Ευρώπη δεν θα συμφωνήσει να μπει στο διαδίκτυο, αυτός ο περιορισμός δεν θα υπάρξει και στην πράξη. Αυτό μας δίνει ένα όμορφο παράθυρο ευκαιρίας εδώ.

Τελικά, αυτό εδώ αήμερα δεν είναι μόνο για την Ευρώπη. Ναι, αγωνιζόμαστε για τους εαυτούς μας. Ναι, έχουμε αγωνιστεί με τις δικές μας εμπειρίες. Ναι, το καταλαβαίνουμε αυτό γιατί το βιώνουμε σε καθημερινή βάση. Αλλά είναι πολύ πολύ μεγαλύτερο από αυτό.

Μιλάμε για την απελευθέρωση των γνώσεων για τα εξήμισι δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές. Μιλάμε για να κάνουμε διαθέσιμα φάρμακα για τα εξήμισι δισεκατομμύρια που δεν έχουν ούτε ένα, που δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, γιατί κάποιος σκέφτηκε ότι θα κάνει ένα μεγαλύτερο κέρδος και να αφήσει τα εκατομμύρια των ανθρώπων που πεθαίνουν, μόνο και μόνο για να δείχνει καλή η επόμενη τριμηνιαία οικονομική έκθεση. Μιλάμε να αφήσουμε στα δισεκατομμύρια των ανθρώπων να κατασκευάζουν με τρόπους που δεν μπορούσαν πριν [με 3D εκτύπωση], με την εξάπλωση των μέσων παραγωγής, όπως αποκαλούνται, σε γωνιές του κόσμου όπου δεν ήταν ποτέ πριν, όπου οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακόμη ότι αυτό είναι δυνατό. Όταν βλέπω τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, τους αδελφούς και τις αδελφές μας σε όλο τον κόσμο, να είναι κλεισμένοι εκτός, έξω από την ευκαιρία να μάθουν και να συμβάλουν στην ανθρωπότητα… Απλά πιστεύω ότι αυτό είναι μια θλιβερή απώλεια και μια πραγματική τραγωδία.

Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να κάνουμε για την ανθρωπότητα στο σύνολό της μέσα από εδώ, μόνο με μερικές μικροαλλαγές στις παραμέτρους της Ευρώπης. Μπορούμε πραγματικά να οικοδομήσουμε μια καλύτερη ανθρωπότητα. Μπορούμε να κάνουμε την τριτοβάθμια εκπαίδευση διαθέσιμη για όλα τα επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους του πλανήτη. Μπορούμε να επιτρέψουμε σε όλα τα επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους να συνεισφέρουν με τη λάμψη τους σε ότι χτίζουμε σε καθημερινή βάση. Αυτό δεν είναι μόνο για να αλλάξουμε τους νόμους της Ευρώπης. Αυτό εδώ, έχει να κάνει με τη δυνατότητα να μπορούν να επικοινωνούν αγάπη μεταξύ τους τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων στον πλανήτη μας. Αυτό έχει να κάνει με το να γίνουν οι πόλεμοι αδύνατο να εκδηλωθούν, επειδή οι άνθρωποι θα μπορούν να δουν μέσα από τα ψέματα. Αυτό είναι τελικά, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να νιώθουμε μεταξύ μας ως αγαπημένα αδέρφια που ζουν μαζί στον ίδιο πλανήτη.

Οι άνθρωποι σε αυτή την αίθουσα σήμερα είναι η καλύτερη ελπίδα της ανθρωπότητας για αυτή την αποστολή. Έχουμε δουλειά να κάνουμε και είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να το πάμε πολύ μακριά. Είμαι πολύ υπερήφανος που μπορώ να αποκαλώ τον εαυτό μου συνάδελφό σας, συνάδελφος με ένα τόσο ξεχωριστό πλήθος ανθρώπων. Σας ευχαριστώ.

Μοιράστε

Share

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: http://piratesinathens.gr/?p=849